Iată un cadou nostim, potrivit pentru încurajarea micilor cititori. Aveţi nevoie doar de un băţ de îngheţată, vopsea, folie de plastic viu colorată, adeziv şi un marker. Vopsiţi băţul într-o culoare puternică, de exemplu în roşu. După ce se usucă, scrieţi pe o parte un slogan, cum ar fi: „îmi place să citesc" sau „Aici am rămas". Decupaţi apoi o formă din folia de plastic - o inimă, o floare, o pisică sau un căţel. Lipiţi forma în partea de sus a băţului -tocmai aţi realizat un semn de carte.
Vă oferă sute de sfaturi ingenioase pentru a face economii,sugerându-vă cum să folosiţi obiecte de uz curent din gospodărie în scopuri dintre cele mai diferite
miercuri, 15 iunie 2011
Beţe de îngheţată
ETICHETAREA RĂSADURILOR
- Pătrunjel, salvie, rozmarin sau cimbru — oare ce anume va răsări aici? Veţi şti ce aţi plantat în grădină folosind beţe de îngheţată. Notaţi numele seminţelor cu un marker rezistent la apă pe câte un beţişor şi înfigeţi-1 în strat.
MARCAREA CUTIILOR DE VOPSEA
- Vă duceţi în garaj pentru a căuta cutiile cu resturi de vopsea. Aţi zugrăvit sufrageria cu uleiul bej sau cu cel crem? Nu le mai încurcaţi şi data viitoare! După ce aţi terminat de zugrăvit o cameră, înmuiaţi un beţişor de îngheţată în vopsea şi lăsaţi-o să se usuce. Notaţi pe paletă numele vopselei şi camera în care aţi utilizat-o. Acum, că aţi aflat ce culoare trebuie să folosiţi, a sosit timpul să zugrăviţi din nou. De asemenea, aceste repere îl pot ajuta pe un specialist în aranjarea interioarelor să aleagă materialele şi nuanţele celorlalte decoraţiuni.
BEŢIŞOARE PENTRU GUSTAREA COPIILOR
- Este mult mai distractiv să mănânci după ce mai întâi te-ai jucat cu mâncarea - iată un lucru cunoscut de toţi părinţii copiilor mofturoşi. Păstraţi în geantă câteva beţe de îngheţată pentru a le folosi la ora mesei micuţilor. înfigeţi în ele bucăţi de cârnat, ananasr-pepene galben sau alte alimente. De asemenea, dându-le fiecăruia câte un beţişor, puteţi să-i lăsaţi pe copii să-şi întindă singuri pe pâine untul de arahide sau altă pastă.
AMUZAŢI-VĂ COPIII
- Dacă aveţi copii mici, aflaţi că beţele de îngheţată sunt ustensile ideale pentru pictura cu degetele. Sau, în cazul în care doriţi să-i învăţaţi primele noţiuni de sculptură, lăsaţi-i să exerseze cu beţişoare într-un bulgăre de spumă de ras sau de frişca.
IMPROVIZAREA UNEI ATELE PENTRU UN DEGET
- Dacă bănuiţi că unul dintre copii şi-a rupt joacă, folosiţi un băţ de îngheţată ca atelă temporară, până când veţi ajunge la spital. Lipiţi-1 cu bandă adezivă sau leucoplast, pentru ca degetul să stea cât mai drept.
Bere
FOLOSIREA CA LOŢIUNE FIXATIVĂ
- Folosiţi puţină bere trezită pentru a-i da pieptănăturii forma dorită. Înainte de a intra la duş, amestecaţi 3 linguri de bere cu 1/2 cană de apă caldă. După ce v-aţi spălat părul cu şampon, masaţi-1 cu soluţia preparată, lăsaţi-o să acţioneze 2 minute, iar apoi clătiţi. După ce veţi vedea rezultatul, veţi dori să păstraţi în baie o cutie cu 6 doze de bere!
FRĂGEZIREA CĂRNII AŢOASE
- Cine ar fi crezut că berea poate să frăgezească o carne tare? Turnaţi berea dintr-o cutie peste bucata de came şi lăsaţi-o la macerat aproximativ o oră înainte de a o pregăti. Sau, mai bine, puneţi-o la marinat în frigider peste noapte. De asemenea, puteţi turna berea direct peste carne în oala sub presiune.
LUSTRUIREA BIJUTERIILOR DIN AUR
- Inelele din aur masiv, fară pietre preţioase, sau alte bijuterii pot fi din nou strălucitoare dacă le veţi freca uşor cu o cârpă moale pe care aţi turnat puţină bere (dar nu bere neagră). La final, ştergeţi bijuteria cu o cârpă uscată.
- Ca şi unii oameni, anumiţi dăunători ai grădinilor găsesc berea irezistibilă - mai ales melcii şi limacşii. Dacă aveţi necazuri din pricina acestor invadatori lipicioşi, îngropaţi parţial o cutie metalică (de exemplu, una de cola), tăiată în jumătate pe lungime, în care aţi turnat conţinutul unei jumătăţi de cutie de bere caldă şi trezită. Lăsaţi capcana peste noapte. A doua zi, veţi găsi probabil o mulţime de melci înecaţi în bere.
SCOATEREA PETELOR DE CAFEA SAU CEAI DE PE COVOARE
- înlăturarea unei pete de ceai sau cafea de pe covor pare imposibilă. Totuşi, există o rezolvare: turnaţi puţină bere peste ea. Frecaţi uşor, pentru ca berea să intre în textură - astfel, pata ar trebui să dispară. Uneori poate fi necesară repetarea operaţiunii pentm a scoate în totalitate pata.
CURĂŢAREA MOBILEI DIN LEMN
- V-a rămas bere care s-a trezit sau s-a învechit? Folosiţi-o pentru a curăţa mobila din lemn. Ştergeţi suprafeţele cu o cârpă moale, înmuiată în bere, apoi cu o cârpă uscată.
Băuturi răcoritoare acidulate
CURĂŢAREA BORNELOR DE LA BATERIA MAŞINII
- Pare greu de crezut, dar este adevărat: aciditatea băuturilor răcoritoare contribuie la curăţarea petelor de coroziune de pe baterie. Aproape toate sucurile acidulate conţin acid carbonic, care ajută la scoaterea petelor şi dizolvă depozitele de rugină. Turnaţi puţin suc acidulat pe bornele şi papucii bateriei, lăsaţi-1 să acţioneze, apoi curăţaţi murdăria lipicioasă rezultată folosind un burete umed.
SLĂBIREA ŞURUBURILOR ÎNŢEPENITE
- Nu vă mai luptaţi cu şuruburile ruginite care nu se mai desfac. Puteţi folosi un suc acidulat pentru a le slăbi. îmbibaţi o cârpă în lichid şi tamponaţi zona pentru câteva minute.
SCOATEREA PETELOR DE RUGINĂ DE PE SUPRAFEŢE CROMATE
- Automobilul familiei un model mai vechi, este cu elemente cromate la exterior? în cazul în care cromul a început să ruginească pe alocuri, puteţi să frecaţi suprafeţele respective cu o folie de aluminiu mototolită, înmuiată în cola. Chiar funcţionează!
CURĂŢAREA MONEDELOR
- Cine îşi doreşte bani murdari? Dacă aveţi ca hobby colecţionarea de monede, folosiţi cola pentru a vă curăţa comoara. Puneţi monedele pe o farfurioară şi înmuiaţi-le în cola - acestea vor străluci. Bineînţeles că, pentru monedele rare şi foarte valoroase, e bine să achiziţionaţi substanţe special destinate acestui scop.
PRELUNGIREA VIEŢII FLORILOR
- Nu aruncaţi ultimele guri de suc: turnaţi aproximativ 1/4 ceaşcă în apa din vaza cu flori. Zahărul din băutură le va prelungi viaţa. Dacă însă aveţi o vază transparentă, adăugaţi o băutură incoloră, de genul apei tonice.
DESFUNDAREA UNEI CONDUCTE
- Scurgerea chiuvetei pare obturată şi nu aveţi în casă nici o soluţie adecvată pentru desfundat? Turnând conţinutul unei sticle de 2 litri de cola, efectul e garantat.
FRĂGEZIREA ŞUNCII
- Când gătiţi şuncă şi doriţi să fie mai suculentă, adăugaţi ia ingrediente o cutie mică de cola. Turnaţi-o peste şuncă, apoi urmaţi paşii indicaţi în reţetă.
SCOATEREA GUMEI DE MESTECAT DIN PĂR
Este inevitabil: copiii şi-au prins în par gumă de mestecat. Ţineţi şuviţa respectivă într-un castronel cu puţină cola. Lăsaţi-o la înmuiat câteva minute, apoi clătiţi.
SCOATEREA PETELOR DE ULEI DE PE CIMENT
- Pregătiţi un săculeţ cu nisip amestecat cu lut (din cel pentru tăviţa pisicii), câteva cutii dc cola, o perie aspră, o găleată, detergent de rufe, înălbitor, ochelari de protecţie şi mănuşi de cauciuc. Acoperiţi pata cu un strat subţire de nisip şi frecaţi cu peria. Măturaţi nisipul, apoi turnaţi cola. Treceţi din nou cu peria pe suprafaţă, până când lichidul e absorbit, şi lăsaţi-1 să acţioneze circa 20 de minute. Amestecaţi în 4 litri de apă caldă aproximativ 1/4 cană de detergent de rufe cu 1/4 cană de înălbitor; la final, folosiţi un mop pentru a curăţa totul.
marți, 14 iunie 2011
Bandă izolatoare
Opriţi furnicile!
- V-a invadat o armată de furnici care mărşăluiesc spre cutia cu biscuiţi de pe etajeră sau spre dulciurile din cămară? Improvizaţi un „şanţ de apărare" din bandă izolatoare, cu faţa adezivă spre exterior, de jur împrejurul obiectului.
Strângerea scamelor
- Pentru a aduna scamele şi părul lăsat de animale pe haine sau pe tapiţeria scaunelor, nu aveţi neapărat nevoie de un dispozitiv special. Pur şi simplu înfăşuraţi-vă pe mână bandă izolatoare, cu partea lipicioasă în exterior.
Acoperirea rotilelor unor obiecte de mobilier
- Preveniţi apariţia zgârieturilor sau a altor semne lăsate de tractarea mobilei pe podeaua din lemn sau vinii prin învelirea rotilelor acestora cu bandă izolatoare.
Curăţarea pieptănului
- Pentru a îndepărta murdăria de pe dinţii pieptănului, presaţi o fâşie de bandă izolatoare de-a lungul acestuia, apoi dezlipiţi-o rapid, dintr-o singură mişcare. Scufundaţi pieptănul într-o soluţie diluată de alcool - sau amoniac -, pentru a-1 dezinfecta.
suspendarea tuburilor cu adeziv
- Sunteţi neîndemânatic atunci când folosiţi tuburile cu lipici? Tăiaţi o fâşie de bandă izolatoare sau antiderapantă, lungă de câţiva centimetri, şi lipiţi-o de fiecare tub, lăsând o buclă la capăt. Faceţi o gaură în fiecare buclă cu un perforator, apoi suspendaţi tubul într-un cui sau cârlig. Astfel, nu doar că v-aţi eliberat masa de lucru, dar veţi putea să găsiţi imediat un anume tub.
Panglici pentru ornat bicicleta
- Prindeţi panglici decorative de ghidonul bicicletei copilului. Confecţionaţi-le din bandă de diferite culori, tăiată în fâşii de 1 cm lăţime şi 25 cm lungime. îndoiţi fiecare fâşie în jumătate, pe lăţime, cu părţile lipicioase în interior. De îndată ce aveţi câte şase pentru fiecare parte, lipiţi-le de capătul ghidonului şi fixaţi-Ie tot cu bandă izolatoare. Asiguraţi-vă că ghidonul poate fi apucat bine de copil.
Înlocuirea în siguranţă a unui geam
- Scoaterea cadrului unei ferestre pentru a putea schimba geamul spart se poate dovedi periculoasă. întotdeauna există riscul ca un ciob să se desprindă şi să vă tăiaţi. Pentru a împiedica acest lucru, trasaţi un X cu bandă izolatoare pe ambele feţe ale geamului spart, înainte de operaţiunea propriu-zisă. Nu uitaţi să vă puneţi mănuşi din piele groasă atunci când veţi scoate cioburile din cercevea.
Ambalarea cadourilor de crăciun
- Iată un mod inedit de a împacheta un obiect. Nu vă mai bateţi capul cu hârtia specială pentru cadouri; apelaţi la banda izolatoare. Lipiţi banda chiar pe cutie. Puteţi să aranjaţi fâşiile după un model sau trasând dungi paralele. Apoi, pentru a-i da o notă decorativă, decupaţi anumite forme sau litere tot din bandă, pentru a Ie ataşa pe suprafaţa „împachetată".
luni, 13 iunie 2011
Bandă de mascare din hârtie
- Nu este nevoie să cumpăraţi etichete sau aparate speciale de etichetare. Inlocuiţi-le cu bandă de mascare, care nu e scumpă, pentru a eticheta diferite cutii de alimente sau pungile pentru pus în congelator, notând neapărat şi data! De asemenea, puteţi folosi bandă de mascare pentru a eticheta rechizitele copiilor de vârstă şcolară.
REPARAREA UNEI SPIŢE DE UMBRELĂ
- Dacă un vânt foarte puternic a reuşit să vă rupă o spiţă de la umbrelă, puteţi să o reparaţi foarte uşor. Confecţio-naţi o spiţă dintr-o bucată de sârmă de la un umeraş de haine, lipită cu bandă de mascare.
REUTILIZAREA SACULUI DE LA ASPIRATOR
- Economisiţi bani refăcând sacul aspiratorului. După ce s-a umplut, nu-1 goliţi ca de obicei prin orificiul din faţă. Scoateţi sacul şi faceţi o tăietură pe mijloc, în spate. După golire, prindeţi marginile despicăturii, îndoiţi-le şi lipiţi-le cu bandă de mascare. Acum, sacul poate fi refolosit. Aveţi grijă ca acesta să nu se umple complet la următoarea utilizare.
MARCAREA UNEI „ŞOSELE" PENTRU MAŞINUŢELE COPIILOR
- Delimitaţi un culoar pentru maşinuţele atât de dragi copiilor. Lipiţi două fâşii paralele de bandă de mascare pe podea sau pe blatul unei mese. Adăugaţi un cartonaş sau două pe care scrie „Stop" -şi cursa poate începe. Ghidarea unei maşinuţe de-a lungul unei „şosele" nu constituie doar o distracţie, ci îi ajută totodată pe copii să-şi îmbunătăţească controlul fin al mişcărilor, important pentru activităţi pe care le vor deprinde mai târziu - de exemplu, scrisul.
De-ale copiilor 1
Copiii vor fi încântaţi şi uimiţi atunci când le veţi înfăţişa acest truc simplu la o petrecere de-a lor. Lipiţi discret, fără a fi văzut, o bucăţică de bandă transparentă pe un balon. După aceasta, captat atenţia copiilor, ţinând într-o mână balonul şi în cealaltă un ac. Pentru şi mai mult suspans, rugaţi-i să-şi acopere urechile. Înţepaţi uşor balonul peste peticul de bandă transparentă. Acesta nu se va sparge! înţepaţi-l apoi într-alt loc. Balonul va pocni, iar copiii vor izbucni în râs şi vor ridica din umeri de mirare.
Bandă adezivă transparentă
STRÂNGEREA CIOBURILOR
- De ce să riscaţi să vă tăiaţi atunci când trebuie strânse nişte cioburi de pe pardoseala din bucătărie? Luaţi o bucată de bandă transparentă (scotch), ţineţi-o de capete şi adunaţi-le cu ajutorul ei.
CONFECŢIONAREA UNOR BENZI DE PRINS MUŞTE
- Faceţi-vă singuri benzi lipicioase de prins muşte, fără substanţe chimice toxice şi poluante. îmbrăcaţi câţiva cilindri de carton (suporturile de la hârtia igienică, de pildă) în fâşii de bandă, cu partea lipicioasă în afară, şi agăţaţi'le în bucătărie sau oriunde altundeva e necesar.
GĂSIREA CAPĂTULUI UNEI FOLII DE PLASTIC
- In cazul în care aveţi probleme să găsiţi capătul de început al unui sul de folie, veţi aprecia acest truc salvator. Puneţi-vă o bucăţică de scotch pe deget, cu faţa adezivă. în sus, şi treceţi degetul peste rolă până ce găsiţi marginea. Ridicaţi şi trageţi uşor.
ACOPERIREA SOLNIŢELOR ÎN VEDEREA UMPLERII
- Multe solniţe, în special cele din ceramică, se umplu printr-un orificiu aflat la partea inferioară. Lipiţi o bucăţică de bandă peste găurelele de sus — în acest mod, nu veţi risipi condimentul în timpul umplerii. De asemenea, aveţi grijă să acoperiţi găurile cu scotch când vă mutaţi într-o locuinţă nouă sau când vă duceţi la picnic.
DIFERENŢIEREA CHEILOR
- Vi se întâmplă frecvent să bâjbâiţi după cheia potrivită când vă întoarceţi noaptea acasă? înfăşuraţi capul cheii în scotch şi veţi putea să o simţiţi la degete când va fi foarte întuneric. Iar dacă aveţi câteva chei care seamănă, lipiţi pe ele câte o bucăţică de bandă adezivă diferit colorată.
PĂSTRAREA LA ÎNDEMÂNĂ A BATERIILOR
- Veţi economisi timp preţios dacă vă veţi aduce aminte să lipiţi cu scotch câteva baterii pe spatele ceasului de perete. Când ceasul se va opri, sosind aşadar vremea să schimbaţi bateriile, acestea vă vor fi la îndemână.
ACOPERIREA PETELOR DE GRĂSIME DE PE HÂRTIE
- E posibil să nu mai puteţi înlătura petele de grăsime de pe paginile cărţilor sau de pe acte, dar aveţi posibilitatea să le limitaţi extinderea cu puţin ajutor din partea unei benzi de scotch. Lipiţi bucăţele pe ambele părţi ale foii, în dreptul petei, şi grăsimea nu se va mai întinde pe alte pagini.
PRINDEREA FOILOR PENTRU A NU FI LUATE DE VÂNT
- In cazul în care trebuie să ţineţi o cuvântare la un eveniment în aer liber, e bine să aveţi o mică rolă de bandă în buzunarul costumului. Când vă vine rândul să vorbiţi, puneţi câteva fâşii de scotch pe pupitru, cu lipiciul în sus, pentru ca vântul să nu vă zboare foile.
GĂSIŢI RAPID NEGATIVUL UNUI FILM
- înainte de a monta în ramă o fotografie de familie, lipiţi negativul pe spatele ei. Dacă veţi dori vreodată să faceţi o copie, nu va mai trebui să căutaţi prin mormanele de negative de demult.
DEZVĂŢAREA PISICILOR DE A MAI ZGÂRIA MOBILA
- Nu mai lăsaţi pisicile să vă strice mobila! Presăraţi ardei iute pisat pe o fâşie de bandă adezivă şi prindeţi-o de obiectul vizat de animal. Deoarece pisicile nu suportă acest miros, vor pricepe foarte repede mesajul.
NU MAI LĂSAŢI PISICILE SĂ VĂ STRICE MOBILA!
- Presăraţi ardei iute pisat pe o fâşie de bandă adezivă şi prindeţi-o de obiectul vizat de animal. Deoarece pisicile nu suportă acest miros, vor pricepe foarte repede mesajul.
ARANJAREA FLORILOR ÎN VAZĂ
- Pentru ca florile să nu se îndoaie atunci când le aşezaţi în vază, prindeţi în zigzag câteva fâşii de scotch pe gura vazei, lăsând spaţii libere între ele, pentru a putea introduce tijele. Florile vor sta drept şi se vor menţine proaspete mai multe zile.
SCOATEREA PETELOR DE RUJ DE PE MĂTASE
- De ce să achitaţi o factură încărcată la o curăţătorie chimică pentru a scoate o pată de ruj de pe o eşarfei sau o rochie, dacă puteţi rezolva problema singuri? Puneţi o bucăţică de bandă pe pată, apoi smulgeţi-o brusc. Dacă pata încă se mai observă, presăraţi pudră de talc sau praf de cretă şi frecaţi până când pudra şi pata vor dispărea.
CURĂŢAREA PILEI DE UNGHII
- Curăţaţi simplu şi eficient pila de unghii lipind o bucată de bandă transparentă peste ea; presaţi şi apoi dezlipiţi-o. Scotch-ul va aduna toată murdăria lipită de suprafaţa pilei.
BATEREA CUIELOR FĂRĂ DETERIORAREA PEREŢILOR
- înainte de a bate un cui în perete, lipiţi o bucată de scotch pe locul respectiv. Acest lucru va împiedica deteriorarea tencuielii în momentul în care va trebui să scoateţi cuiul.
ŢINEREA ŞURUBURILOR LA ÎNDEMÂNĂ
- Când faceţi diverse reparaţii în casă, aşezaţi şuruburile, piuliţele şi bolţurile pe o bucată de bandă transparentă, pentru ca acestea să nu alunece şi să nu se piardă. Lipiţi pe masa de lucru o fâşie de scotch, cu adezivul spre exterior, şi prindeţi de ea şuruburile şi alte obiecte mici, pentru a le avea la îndemână când lucraţi.
SUSŢINEREA TIJELOR RUPTE ALE PLANTELOR
- Folosiţi bandă transparentă pentru a consolida tija ruptă a unei plante. înfăşuraţi tulpina cu bandă în jurul zonei afectate. Planta va creşte în continuare, atâta timp cât apa va putea circula prin tulpină.
REALIZAREA UNEI BENZI CU SEMINŢE PENTRU PLANTAT
- Confecţionaţi-vă singuri o fâşie cu seminţe pentru a obţine răzoare perfecte de flori, cu un minimum de efort. Presăraţi nişte seminţe pe o coală de hârtie cerată sau pergament. Aliniaţi-le şi distanţaţi-le manual. După ce le-aţi aranjat, luaţi o fâşie de bandă transparentă şi aşezaţi-o deasupra. Apoi, îngropaţi fâşia în grădină - straturile de flori vor fi perfect aliniate şi egal spaţiate.
- în cazul în care greierii gălăgioşi v-au invadat pivniţa sau garajul, încercaţi să-i prindeţi cu bandă adezivă pentru ambalat. Luaţi o fâşie de bandă şi aşezaţi-o pe pardoseală, cu faţa lipicioasă în sus.
SEMNALIZATOARE PENTRU CAZURI DE PANĂ
- Dacă automobilul vi se defectează în cursul unei călătorii nocturne, veţi fi mai în siguranţă dacă veţi avea la îndemână nişte semnalizatoare de avarie, pe care vi le puteţi confecţiona singuri. Lipiţi fâşii de bandă reflectorizantă pe cutii de nes. Păstraţi-le în portbagaj, gata de a fi folosite în caz de urgenţă.
PROTEJAREA ANIMALULUI DE CASĂ
- Pentru ca animalul de casă mult iubit să nu fie lovit, noaptea, de o maşină, lipiţi-i fâşii de bandă reflectorizantă pe zgardă - şoferii îl vor zări imediat pe întuneric.
PRINDEREA BAVETEI
- Pentru ca mâncarea să nu se prelingă pe sub bărbiţa copilului, lipiţi marginile acesteia de hainele bebeluşului cu bandă adezivă.
MĂSURI PENTRU SIGURANŢA COPIILOR
- Dacă sunteţi însoţiţi într-o vizită de propriul bebeluş sau copil mic, iar locuinţa gazdei nu este prevăzută cu sisteme de protecţie pentru copii, luaţi de acasă şi o rolă de scotch. Folosiţi-o pentru a acoperi temporar prizele. Deşi nu vor fi foarte sigure, totuşi soluţia vă va acorda un timp de reacţie sporit, încât veţi putea lua la timp micuţul din zona periculoasă.
DESENE MULTICOLORE INEDITE
- Lipiţi câteva carioci şi creioane colorate unele de altele cu bandă adezivă şi daţi-le celor mici pentru desena cu ele. Aveţi grijă să nu ataşaţi prea multe — copilul nu le va putea manevra cu uşurinţă.
MARCAREA SCĂRILOR INSUFICIENT LUMINATE
- Nu mai bâjbâiţi în pivniţa întunecoasă ori pe scările prost iluminate din curte. Lipind câte o fâşie de bandă reflectorizantă pe marqinile din afară ale treptelor, veţi putea vedea perfect unde puneţi piciorul.
Bandă adezivă antiderapantă
FIXAREA APARATURII ELECTROCASNICE
ÎMBUNĂTĂŢIREA ADERENŢEI TĂLPILOR
APUCAŢI MAI UŞOR COZILE UNELTELOR
- Lipirea unor mici fâşii de bandă adezivă antiderapantă pe partea inferioară a telefoanelor, desfăcătoarelor electrice de conserve, difuzoarelor computerului şi a altor obiecte de acest tip la va împiedica să cadă de pe masă ori de pe birou.
ÎMBUNĂTĂŢIREA ADERENŢEI TĂLPILOR
- Unele cizme de cauciuc vă feresc foarte bine picioarele de umezeală. Totuşi, puteţi aluneca pe drumuri cu gheaţă, zăpadă sau lapoviţă. îmbunătăţiţi aderenţa tălpilor lipind câteva fâşii de bandă adezivă în dreptul vârfului, mijlocului şi tocului încălţămintei.
APUCAŢI MAI UŞOR COZILE UNELTELOR
- Înfăşurarea cozilor uneltelor - de exemplu, ale ciocanelor topoarelor şi cheilor - cu bandă adezivă antiderapantă nu numai că asigură un contact mai bun la apucarea cu mâna, dar ar putea chiar să împiedice deteriorarea lemnului
duminică, 12 iunie 2011
Bandă adezivă cu suport textil
TIVIREA TEMPORARA A PANTALONILOR
CURĂŢAREA SCAMELOR DE PE HAINE
IMPROVIZAREA UNUI BANDAJ
RESIGILAREA PUNGILOR DE CHIPSURI
REFACEREA UNUI PORTOFEL VECHI
O CHEIE SECRETĂ PENTRU MAŞINĂ
PRINDEREA MUŞTELOR
IMPROVIZAREA UNUI ŞIRET
- Aţi găsit o pereche de blugi grozavi, dar vă sunt mult prea lungi? Oricum vor intra Ia apă, aşa că, până una-alta, n-are rost să-i tiviţi. Mai ales că blugii, fiind confecţionaţi dintr-un material gros, sunt dificil de cusut de mână. Improvizaţi un tiv lipind cu bandă adezivă surplusul de material, pe interiorul pantalonilor. Ar trebui să reziste la câteva spălări.
CURĂŢAREA SCAMELOR DE PE HAINE
- Sunteţi gata să ieşiţi în oraş şi dintr-odată observaţi pe costum nişte fire de păr lăsate de căţel. înfăşuraţi-vă palma cu bandă adezivă — partea lipicioasă fiind spre exterior - şi plimbaţi-o pe suprafaţă cu o mişcare circulară. Nu apăsaţi: textura hainelor ar putea fi afectată.
IMPROVIZAREA UNUI BANDAJ
- Dacă v-aţi zgâriat destul de rău şi sângeraţi, iată un mod de a proteja zona până când o veţi pansa aşa cum trebuie. Pliaţi câteva şerveţele sau prosoape de hârtie, acoperiţi rana şi prindeţi cu bandă adezivă, într-adevăr, nu este foarte estetic, dar aţi obţinut pentru moment protecţia dorită.
RESIGILAREA PUNGILOR DE CHIPSURI
- V-aţi săturat de chipsurile umezite? Pentru a păstra intact conţinutul unei pungi de chipsuri desfăcute mai de mult, îndoiţi marginea superioară şi închideţi punga la loc folosind o bucată de bandă adezivă.
REFACEREA UNUI PORTOFEL VECHI
- Portofelele mai vechi îşi pierd din rezistenţă, rămânând, altfel, foarte utile. Portofelul poate fi învelit în bandă adezivă cu suport textil. întărind şi zonele de îmbinare, va fi la fel de bun ca unul nou.
- Puteţi repara perdeaua de duş sfâşiată în dreptul unui inel utilizând bandă adezivă. După ce perdeaua s-a uscat, tăiaţi o fâşie de bandă şi lipiţi-o, îndoită, peste marginea de sus. Faceţi o despicătură în bandă cu un cutter şi împingeţi inelul la loc, prin ea.
O CHEIE SECRETĂ PENTRU MAŞINĂ
- Dacă aţi rătăcit cheia de la maşină, nu veţi rămâne pe-afară dacă veţi lipi o cheie secretă de şasiu, cu ajutorul unei bucăţi de bandă adezivă.
PRINDEREA MUŞTELOR
- Tocmai aţi ajuns la o cabană rustică pe malul unui lac şi vreţi să vă bucuraţi de vacanţă. Totul ar fi perfect, dacă nu ar exista toate insectele acelea sâcâitoare. Luaţi rola de bandă adezivă şi tăiaţi fâşii lungi de 30 cm. Atârnaţi-le de nişte căpriori, pe post de „hârtie de muşte". în curând veţi scăpa de necaz şi veţi putea înlătura banda.
REPARAREA FURTUNULUI DE ASPIRATOR
- Furtunul aspiratorului s-a crăpat şi nu mai e atât de eficient? Puteţi repara tubul înfaşurându-1 cu bandă adezivă. Acum, aspiratorul va rezista până când va ceda motorul.
SUSPENDAREA BECULEŢELOR ÎN BRADUL DE CRĂCIUN
- Beculeţele festive sunt de efect la vremea sărbătorilor de iarnă, dar o adevărată pacoste când trebuie să le strângeţi. Dacă le veţi prinde cu bandă adezivă, veţi constata că demontarea va deveni mult mai uşoară. Tăiaţi fâşii subţiri de bandă şi stabiliţi un interval la care să fixaţi cablul electric de crengi.
AŞEZAŢI LA LOC FOTOGRAFIA ÎNRĂMATĂ
- Multor oameni le place să-şi expună fotografiile de familie în rame „tip şevalet", pe poliţe şi măsuţe de prin toată casa. Dar uneori picioruşul pliabil care menţine rama verticală se poate rupe. Nu disperaţi: puteţi reataşa piciorul rupt de spatele ramei folosind bandă adezivă cu suport textil.
COSTUME DE BAL MASCAT
- Copilul doreşte să se costumeze în Omul de tinichea, sau poate într-un robot? Iată două idei care vor fi foarte uşor de materializat cu ajutorul benzii adezive. Confecţionaţi un costum de bază din pungi de hârtie pergament, deschişjn^pate, astfel încât copilul să se poată îmbrăca uşor. Acoperiţj-1 cu fâşii de banda adezivă. Pentru picioare, lipiţi bandă pe o pereche de pantaloni vechi, pentru ca Roboţelul sau micul Om de tinichea să se dezbrace uşor, în cazul în care va merge la toaletă. Banda adezivă (ca şi banda izolatoare) este disponibilă, în prezent, în foarte multe culori, aşa că puteţi lăsa frâu liber imaginaţiei.
REALIZAREA UNEI SĂBII DE JUCĂRIE
- Pentru micii „luptători medievali" puteţi confecţiona săbii de jucărie, iar primul pas este să le schiţaţi pe o coală de carton. Dacă nu aveţi carton gros, folosiţi două bucăţi suprapuse de carton subţire. Asiguraţi-vă că mânerul va fi potrivit pentru mâna copilului, astfel încât să'l apuce confortabil, chiar şi atunci când se va îngroşa din pricina straturilor de bandă adezivă aplicate, înfăşuraţi întreaga lamă în bandă de culoare argintie, iar pentru mâner folosiţi bandă neagră.
INELE Şl BRĂŢĂRI PENTRU FETIŢE
- Faceţi inele tăind fâşii de bandă adezivă late de 1 cm, pe care apoi le veţi plia în două pe lungime, cu părţile lipicioase în interior. Continuaţi să aplicaţi fâşii una peste alta, până când inelul este suficient de gros. Puteţi ajusta măsura cu o foarfecă, iar capetele pot fi prinse tot cu bandă adezivă. Pentru a obţine o piatră „preţioasă" pentru inel, acoperiţi un obiect mic, de exemplu o pietricică, şi ataşaţi-l pe inel. Confecţionaţi o brăţară înfăşurând în bandă adezivă un tipar rigid din hârtie.
CONFECŢIONAREA MARIONETELOR
- Banda adezivă este de mare ajutor în confecţionarea marionetelor. Folosito pungă de hârtie pentru corpul păpuşii. Acoperiţi punga cu straturi suprapuse de bandă adezivă cu suport textil. Faceţi găuri pentru mâini, prin care să vă introduceţi degetele. Capul marionetei poate fi realizat dintr-o minge umplută cu vatcfsi învelită în bandă adezivă. Fixaţi ochii şi gura - din nasturi sau mărgele - procedând în acelaşi fel.
REPARAREA PROVIZORIE A UNUI FURTUN AUTO
- Până când veţi ajunge la service, folosiţi o bucată de bandă adezivă pentru a face o reparaţie temporară a furtunului de alimentare cu apă de la maşină. Insă nu aşteptaţi prea mult, pentru că banda nu rezistă la temperaturi de peste 93 °C. De asemenea, nu o utilizaţi pentru a repara furtunurile prin care circulă combustibil, deoarece benzina dizolvă adezivul.
ŞINDRILĂ IMPROVIZATĂ PENTRU ACOPERIŞ
- O placă de şindrilă deteriorată se poate înlocui temporar învelind o bucată de placaj de 6 mm grosime, tăiata la aceleaşi dimensiuni, în bandă adezivă. Introduceţi placa improvizată în spaţiul gol. în acest mod, gaura va fi acoperită şi veţi observa că, până în momentul în care veţi repara temeinic acoperişul, apa nu va pătrunde în interior chiar dacă va ploua.
ACOPERIREA UNEI GĂURI ÎN IZOLAŢIE
- O furtună v-a afectat izolaţia din vinii a casei? O ramură ruptă x dintr-un arbore, purtată de vânt, grindina sau o minge rătăcită pot produce stricăciuni. Peticiţi izolaţia cu fâşii de bandă adezivă. Alegeţi bandă de culoare asemănătoare şi lipiţi-o pe suprafaţa respectivă, când e uscată. Neteziţi cu un făcăleţ; apoi, dacă este nevoie, vopsiţi acea porţiune. Peticul pus ar trebui să reziste câteva luni.
LIPIREA UNUI GEAM SPART
- Până când veţi apuca să schimbaţi geamul spart, lipiţi bandă adezivă pe geam, în cruce, pentru a menţine bucăţile laolaltă. Astfel, nici un ciob nu va cădea, eliminând riscul unei răniri.
REFACEREA GĂLEŢII DE GUNOI
- Găleţile de gunoi din plastic se crapă sau plesnesc frecvent. Nu trebuie să aruncaţi şi găleata odată cu gunoiul. Reparaţi fisura cu bandă adezivă cu suport textil. Lipiţi bucăţi de bandă atât pe interior, cât şi pe exterior, pentru o rezistenţă sporită.
REFACEŢI RAPID COLACUL DE WC
- Tocmai daţi o petrecere şi cineva vă bate pe umăr şi vă anunţă discret că exact acum colacul de WC s-a crăpat. Nu trebuie să alergaţi imediat la magazinul cu articole casnice. Luaţi rola de bandă şi lipiţi fisura cu grijă şi cât mai curat. Invitaţii vă vor mulţumi.
PETICIREA UNEI PLASE DE ŢÂNŢARI
- Insectele au descoperit gaura aceea minusculă din plasa de ţânţari sau din cadrul protector de la geam sau de la uşă? Blocaţi-Ie intrarea cu bandă adezivă.
ÎNLOCUIREA PARŢIALĂ A ÎMPLETITURII MOBILIERULUI DE GRĂDINĂ
- Când vara bate la uşă şi faceţi o incursiune în | magazie pentru a scoate mobilierul de grădină, veţi descoperi, poate, că împletitura scaunului preferat e deteriorată. Nu trebuie să-J aruncaţi la gunoi! Banda adezivă reprezintă un foarte bun înlocuitor pentru împletitura scaunelor. Tăiaţi fâşii de două ori mai lungi decât este necesar. Pentru a dubla banda, lipiţi fetelea
STRÂNGEREA APĂRĂTORILOR
- Jucătorii de hochei folosesc bandă adezivă pentru a-şi prinde apărătorile cât mai strâns. După ce v-aţi echipat complet, punându-vă inclusiv şosetele, despicaţi banda, astfel încât să aibă o lăţime cât mai potrivită -în cazul copiilor, s-ar putea să fie nevoie de fâşii mai înguste - şi începeţi să le înfăşuraţi de jur împrejurul apărătorilor, pentru a le fixa cât mai strâns pe picior.
ÎNTREŢINEREA CROSEI DE HOCHEI
- Crosele de hochei se uzează rapid. Puteţi să le prelungiţi viaţa prin învelirea părţii inferioare în bandă adezivă. Ulterior, o puteţi înlocui ori de câte ori e necesar.
PENTRU ÎNCĂLŢĂMINTEA DE SKATEBOARD
- Puştii care fac tot felul de minunăţii pe skateboard constată că pantofii lor de sport se distrug rapid din pricina săriturilor, ce implică alunecarea piciorului de-a lungul plăcii. Protejaţi tălpile copiilor şi prelungiţi viaţa încălţămintei prin lipirea a două straturi de bandă pe suprafeţele care vipn contact cu placa.
RECONDIŢIONAREA MĂNUŞILOR DE SCHI
- Dacă mănuşile de schi s-au deteriorat, banda adezivă e soluţia perfectă pentru a le repara, deoarece este impermeabilă, incredibil de adezivă, puternică şi poate fi tăiată în fâşii oricât de subţiri. Aplicaţi bandă de-a lungul sau împrejurul degetelor.
CORT
- Desfaceţi cortul în locul unde urmează să campaţi, şi - vai! - observaţi o mică ruptură. Nu reprezintă o problemă dacă aveţi cu voi bandă adezivă. Acoperiţi gaura cu un petic; pentru o protecţie suplimentară, peticiţi şi pe interior. Lipiţi cu bandă. Insectele şi ploaia vor rămâne acolo unde le este iocul.
IZOLAŢIE SUPLIMENTARĂ PENTRU CIZME
- Puteţi face în aşa fel încât cizmele să devină un pic mai călduroase lipindu-le pe tălpi, la interior, fâşii de bandă adezivă, cu partea argintie în sus.
REPARAREA PANTALONILOR DE SCHI
- Când pantalonii de schi s-au rupt şi vântul trece prin stratul exterior de nailon, nu daţi banii imediat pe o nouă pereche, dacă aveţi la voi o rolă de bandă adezivă. Lipiţi o bucată pe interior, cu partea lipicioasă spre în afară, şi presaţi marginile rupturii, cât mai aproape una de alta. Reparaţia va fi invizibilă.
EVITAREA UNEI SCUFUNDĂRI A BĂRCII
- Dacă navigaţi pe un râu şi aţi descoperit o mică gaură în canoe, veţi fi salvat dacă în trusa de prim ajutor aţi pus şi o rolă de bandă adezivă. Scoateţi barca din apă, uscaţi suprafaţa din jurul spărturii şi lipiţi banda pe exteriorul carenei. Acum sunteţi gata să vă continuaţi excursia pe apă.
ÎNCĂLŢĂMINTE IMPERMEABILĂ
- Aveţi nevoie de o pereche de pantofi impermeabili pentru mers la pescuit, unde trebuie să împingeţi barca în apă, sau pentru grădinărit? Acoperiţi o pereche veche de tenişi cu bandă adezivă, suprapunând marginile fiecărui strat. Pe măsură ce rotunjiţi colţurile, crestaţi marginile în formă de V, astfel încât să puteţi trece uşor banda peste colţuri.
PETIC PENTRU PISCINĂ
- Banda adezivă poate fi folosită pentru repararea unei găuri în piscina gonfiabilă, atât de bine încât lipitura va rezista cel puţin o vară. Asiguraţi-vă că aţi acoperit perfect şi complet zona deteriorată.
PROTECŢIE CONTRA CĂPUŞELOR
- Când hoinăriţi prin fâneţe sau vă aflaţi în drum spre locul preferat de pescuit ori doar lucraţi în grădină, protejaţi-vă gleznele de căpuşe. Prindeţi strâns manşeta pantalonilor cu bandă adezivă. Această metodă este foarte bună şi pentru fixarea pantalonilor pe gambe atunci când mergeţi pe bicicletă.
FRÂNGHIE PENTRU ÎNTINS RUFELE •
- Fie că vă aflaţi într-o excursie în natură sau în curtea din spatele casei, atunci când aveţi nevoie să întindeţi rufele proaspăt spălate şi aţi rămas fără sfoară, folosiţi o fâşie de bandă adezivă. Răsuciţi o bucată lungă de bandă şi legaţi-o între doi copaci. Poate fi folosită, de asemenea, drept coardă pentru sărit sau sfoară pentru legat obiecte. O puteţi utiliza chiar şi pentru a trage un minicart.
PROTEJAREA FURTUNULUI DE GAZ AL BUTELIEI
- Dintr-un motiv sau altul, şoarecilor şi şobolanilor le place să roadă cauciuc, iar una dintre „victime" poate fi furtunul de cauciuc al buteliei cu gaz portabile. Pentru a proteja furtunul, înfaşuraţi-l cu bandă adezivă.
IMPROVIZAREA UNUI ŞIRET
- Când vă distraţi jucând baschet pe aleea din faţa casei şi vi s-a rupt un şiret, cereţi o mică pauză cât să luaţi rola de bandă din garaj. Tăiaţi o bucată de lungimea necesară; îndoiţi fâşia pe lungime, cu partea adezivă spre interior. Petreceţi noul şiret prin găurile pantofului de sport, legaţi-l şi sunteţi gata de a sări din nou la coş.
sâmbătă, 11 iunie 2011
Electricitate statică
De multe ori, atunci când aţi atins clanţa uşii după ce aţi făcut câţiva paşi pe covor, constataţi că v-aţi electrizat. Totuşi, acest fenomen -încărcarea cu electricitate statică - este vizibil foarte rar la scară mare, excepţie făcând fulgerul, lată un experiment care vă prezintă uimitoarele efecte ale electricităţii statice în acţiune.
Goliţi conţinutul unui pliculeţ cu gelatină pudră pe o foaie de hârtie. Umflaţi un balon, frecaţi-l de un pulover de lână, apoi ţineţi-l la 2 cm deasupra pudrei. Particulele de gelatină vor fi atrase de suprafaţa balonului. încărcarea cu sarcină negativă - încărcarea electrostatică indusă - determină atragerea ionilor încărcaţi pozitiv din pudră.
Apă de gură preparată în casă
Împrospătaţi-vă respiraţia cu apă de gură fără alcool preparată în casă în locul uneia din comerţ.
Puneţi într-un borcan de jumătate de litru 30 g de cuişoare întregi şi/sau 85 g de rozmarin verde cu 2 căni de apă clocotită. Acoperiţi bine borcanul şi lăsaţi infuzia peste noapte înainte de a o strecura. O soluţie rapidă este să dizolvaţi 1/2 linguriţă de bicarbonat de sodiu în 1/2 cană de apă caldă.
vineri, 10 iunie 2011
Testarea amoniacului
Ce ar trebui să faceţi în cazul în care aveţi dubii dacă este sigur să folosiţi o soluţie de amoniac sau altă soluţie de scos petele pe un anumit material sau ţesătură?
Testaţi întotdeauna 1-2 picături de amoniac pe o bucată de material sau pe o parte a articolului de îmbrăcăminte care nu este la vedere. După aplicare, frecaţi suprafaţa cu un prosop alb pentru a testa rezistenţa culorii. In cazul în care culoarea a ieşit sau dacă se observă o schimbare notabilă în aspectul materialului, încercaţi altă metodă.
Testaţi întotdeauna 1-2 picături de amoniac pe o bucată de material sau pe o parte a articolului de îmbrăcăminte care nu este la vedere. După aplicare, frecaţi suprafaţa cu un prosop alb pentru a testa rezistenţa culorii. In cazul în care culoarea a ieşit sau dacă se observă o schimbare notabilă în aspectul materialului, încercaţi altă metodă.
Transformaţi sunetele „sfâr, sfâr" în „vrrr, vrrr, uaaau" cu ajutorul rachetei Alka-Seltzer.
Racheta va fi acţionată de gazul emanat de dizolvarea a două tablete de Alka-Seltzer în puţină apă, într-o cutiuţă de film foto.
Aveţi nevoie de o cutie de plastic de 35 mm, al cărei capac intră în interior. Cutiile care au capac ce îmbracă pe dinafară marginea nu sunt potrivite. De asemenea, aveţi nevoie de câteva bucăţi de hârtie groasă, bandă adezivă şi o foarfecă.
Pentru a construi corpul rachetei, înveliţi cutia de film foto în hârtie groasă (gura cutiei de film trebuie să se afle în partea inferioară a tubului), apoi lipiţi-o cu bandă adezivă. Dintr-un sfert de coală de hârtie groasă formaţi un con, care va constitui vârful rachetei. Potriviţi conul de hârtie pe capătul superior al corpului rachetei şi lipiţi-l.
Pentru a lansa racheta, umpleţi cutia de film pe jumătate cu apă de la frigider -este vital pentru o lansare reuşită. Adăugaţi două tablete de Alka-Seltzer, puneţi repede capacul cutiei, aşezaţi racheta pe pământ şi daţi-vă la o parte. Gazul degajat va crea presiune în cutie, capacul acesteia va fi împins şi racheta va fi lansată la câţiva metri înălţime.
Aveţi nevoie de o cutie de plastic de 35 mm, al cărei capac intră în interior. Cutiile care au capac ce îmbracă pe dinafară marginea nu sunt potrivite. De asemenea, aveţi nevoie de câteva bucăţi de hârtie groasă, bandă adezivă şi o foarfecă.
Pentru a construi corpul rachetei, înveliţi cutia de film foto în hârtie groasă (gura cutiei de film trebuie să se afle în partea inferioară a tubului), apoi lipiţi-o cu bandă adezivă. Dintr-un sfert de coală de hârtie groasă formaţi un con, care va constitui vârful rachetei. Potriviţi conul de hârtie pe capătul superior al corpului rachetei şi lipiţi-l.
Pentru a lansa racheta, umpleţi cutia de film pe jumătate cu apă de la frigider -este vital pentru o lansare reuşită. Adăugaţi două tablete de Alka-Seltzer, puneţi repede capacul cutiei, aşezaţi racheta pe pământ şi daţi-vă la o parte. Gazul degajat va crea presiune în cutie, capacul acesteia va fi împins şi racheta va fi lansată la câţiva metri înălţime.
Banane
PREPARAREA UNEI MĂŞTI COSMETICE
- De ce să apelaţi la Botox atunci când aveţi la dispoziţie banane? Le puteţi folosi cu succes pentru a face o mască naturală, care vă va hidrata şi catifela tenul. Zdrobiţi o banană coaptă de mărime medie, până ajunge de consistenţa unei paste moi, apoi aplicaţi uşor masca pe faţă şi pe gât. Lăsaţi-o să acţioneze 10-20 de minute; îndepărtaţi-o cu apă rece. O altă reţetă constă din 1/4 cană de iaurt simplu, 2 linguri de miere şi o banană, amestecate în blender.
DESERT CONGELAT
- Pentru a vă trata prietenii şi familia cu un desert răcoritor, curăţaţi 4 banane coapte, apoi tăiaţi-le în două, de-a lungul. Infigeţi câte un băţ de îngheţată în partea plată a fiecărei jumătăţi de banană. Aranjaţi-le pe o foaie de hârtie cerată şi puneţi-le în congelator. După câteva ore, se pot servi ca desert rece. Dacă vreţi să vă impresionaţi musafirii, cufundaţi bananele congelate în 170 g de ciocolată topită, albă sau cu lapte (adăugând, dacă doriţi, nuci mărunţite sau nucă de cocos rasă), apoi daţi-le încă puţin la congelator.
FRĂGEZIREA FRIPTURILOR
- În multe ţări din Asia, frunzele de bananier sunt folosite în mod curent la împachetarea cărnii în timpul preparării, pentru ca aceasta să se frăgezească. Se pare că şi fructele copacului au proprietăţi similare. Prin urmare, data viitoare când faceţi friptură, adăugaţi în tavă o banană coaptă, decojită.
CURĂŢAREA ARGINTĂRIEI Şl A PANTOFILOR DE PIELE
- Folosirea unei coji de banană reprezintă cei mai bun mod de a curăţa argintăria sau pantofii de piele. Mai întâi, îndepărtaţi aţele lungi rămase pe partea interioară a cojilor, apoi frecaţi obiectele cu acestea. După ce aţi terminat, lustruiţi-le, întrebuinţând un prosop de bucătărie sau o cârpă moale. Dacă doriţi să aplicaţi metoda şi în cazul mobilei din piele, testaţi procedeul pe o porţiune mică, înainte de a vă ocupa de întregul fotoliu.
ATRAGEREA FLUTURILOR Şl A PĂSĂRILOR
- Dacă doriţi să atrageţi în grădină mai mulţi fluturi şi variate specii de păsări, puneţi câteva banane foarte coapte pe o platformă suspendată (puteţi folosi şi alte fructe, cum ar fi mango, portocale, papaia). Găuriţi fructele, astfel încât să fie mai accesibile fluturilor. In acest fel însă, ele vor atrage deopotrivă albine şi viespi; prin urmare, aveţi grijă să fixaţi platforma la înălţime şi într-un loc mai retras din grădină. înainte de căderea serii, curăţaţi platforma, pentru a nu încuraja vizita rozătoarelor şi a altor dăunători nocturni.
PENTRU PASIONAŢII DE GRĂDINĂRIT.
ÎNVIORAREA PLANTELOR DE APARTAMENT
- Frunzele plantelor din casă arată prăfuite? Nu vă mai obosiţi să le stropiţi cu apă - nu veţi face decât să împrăştiaţi murdăria. Mai bine ştergeţi fiecare frunză cu partea interioară a unei coji de banani. Aceasta va îndepărta toată murdăria lipicioasă, suprafaţa frunzelor rămânând strălucitoare şi curată.
ÎNDEPĂRTAREA PĂDUCHILOR DE PLANTE
- Dacă tufişurile de trandafiri sau alte plante sunt atacate de păduchi, îngropaţi coji uscate şi tăiate de în scurt timp, afidele vor dispărea. Nu folosiţi coji sau banane întregi,rozătoarele şi iepurii, care vorm săpa după ele.
UTILIZAREA CA FERTILIZATOR SAU STRAT PROTECTOR VEGETAL
- Ca şi fructul, cojile de banane sunt bogate în potasiu, mineral important plantelor din grădină. Uscaţi cojile de banane aşezându-le pe nişte site, pe tot parcursul iernii. Zdrobiţi-le, la începutul primăverii, într-un robot de bucătărie, spre a le utiliza ca strat protector pentru răsaduri. Mulţi cultivatori de trandafiri şi diferite tipuri de ferigi profită de aceşti nutrienţi, îngrăşământ pentru plantele proasoăt
ADĂUGAREA ÎN COMPOST
- Datorită conţinutului mare în potasiu şi fosfor, bananele (inclusiv cojile) sunt un aditiv bine-venit în orice îngrăşământ -mai ales cel preparat prin menţinerea compostului în apă timp de câteva zile în scopul obţinerii unui lichid energizant. Fructele se descompun rapid, mai ales la temperaturi înalte pe coajă şi, de asemenea, să îngropaţi bananele cât mâi adânc în grămada de compost - în caz contrar, vor atrage diverşi vizitatori patrupezi.
Etichete:
apartament,
banane,
cosmetice,
desert congelat,
fluturi,
gradinarit,
Lucruri utile,
masca cosmetica,
paduchi,
paduchi de plante,
pantofi de piele,
pasari,
plante,
vegetal
Abonați-vă la:
Postări (Atom)