joi, 9 iunie 2011

Aspirină

REPORNIREA BATERIEI AUTO 
  • Dacă v-aţi urcat la volan doar pentru a descoperi că bateria maşinii şi-a dat duhul - şi nu aveţi pe nimeni în jur care să vă ajute - puteţi totuşi să reporniţi maşina cu ajutorul a 2 tablete de aspirină, pe care le puneţi în baterie. Acidul acetilsalicilic din aspirină se va combina cu acidul sulfuric din baterie şi va produce o ultimă încărcare. îndreptaţi-vă apoi cu maşina spre cel mai apropiat service auto pentru a găsi o soluţie de durată.
SCOATEREA PETELOR TRANSPIRAŢIE
  • Înainte de a vă lăsa pradă disperării că nu veţi putea nicicând să scoateţi pata de transpiraţie de pe rochia sau cămaşa albă, încercaţi şi această metodă: zdrobiţi 2 tablete de aspirină şi amestecaţi praful obţinut cu 1/2 cană de apă caldă. înmuiaţi partea pătată a articolului de îmbrăcăminte în soluţie şi lăsaţi o astfel 2-3 ore.

REÎMPROSPĂTAREA CULORII PĂRULUI
  • Înotul într-un bazin cu apă clorurată poate avea un efect neplăcut asupra culorii părului deschis la culoare. Puteţi să vă recăpătaţi vechea nuanţă de păr folosind o soluţie obţinută prin dizolvarea a 6-8 tablete de aspirină într-un pahar cu apă caldă. Masaţi-vă părul cu soluţia respectivă şi lăsaţi-o să acţioneze timp de 10-15 minute, apoi clătiţi.


APLICAREA PE MUŞCĂTURI Şl ÎNŢEPĂTURI DE INSECTE

  • Pentru a reduce inflamaţia provocată de înţepăturile ţânţarilor sau albinelor, umeziţi-vă pielea şi puneţi o aspirină pe înţepătură, în cazul în care sunteţi alergic la înţepăturile de albine sau aveţi probleme de respiraţie, urmate de dureri abdominale sau ameţeli, apelaţi de urgenţă la un medic.

TRATAREA BĂTĂTURILOR
  • Pentru a înmuia bătăturile întărite de la picioare, folosiţi 5-6 tablete pisate de aspirină. Preparaţi o pastă din aspirinele zdrobite amestecate cu câte 1/2 linguriţă de suc de lămâie şi de apă. Aplicaţi pasta pe zona afectată, apoi înfăşuraţi piciorul într-un prosop cald şi acoperiţi-1 cu o pungă de plastic. Scoateţi punga şi prosopul după 10 minute şi frecaţi bătătura cu o piatră ponce.


ELIMINAREA MĂTREŢII
  • Dacă mătreaţa vă dă bătăi de cap, puteţi să scăpaţi de ea astfel: pisaţi 2 tablete de aspirină şi apoi adăugaţi-le la cantitatea de şampon pe care o folosiţi de obicei. Lăsaţi amestecul să acţioneze 1-2 minute, apoi clătiţi bine şi spălaţi din nou cu şampon.

ATENŢIE: Aproximativ 10% din persoanele care suferă de astm sunt alergice la aspirină - de fapt, la toate produsele care conţin acid acetilsalicilic (componentul principal al aspirinei), inclusiv la unele medicamente contra răcelii, condimente şi aditivi. Acest procent poate creşte vertiginos la 30-40% în cazul astmaticilor în vârstă, care suferă în acelaşi timp şi de sinuzită şi au polipi nazali. în cazul populaţiei care nu suferă de astm, sensibilitatea crescută la aspirină s-a înregistrat într-un procent mai mic - în special la persoanele care suferă de ulcer sau alte afecţiuni care provoacă hemoragii.
Consultaţi întotdeauna un medic înainte de a folosi orice medicament. Dacă sunteţi alergic la aspirină, nu folosiţi acest medicament nici pentru uz extern.




PENTRU PASIONAŢII DE GRĂDINĂRIT...PĂSTRAREA ÎNDELUNGATĂ A FLORILOR TĂIATE
  • lată o metodă verificată de păstrare a trandafi­rilor şi a altor flori proaspete pentru un timp cât mai îndelungat: puneţi o aspirină zdrobită în apă, înainte de a aşeza florile în vază. Alte substanţe care se pot adăuga în apa vazelor cu aranjamen­te florale sunt multivitaminele, o linguriţă de zahăr, un praf de sare sau bicarbonat de sodiu. Nu uitaţi să schimbaţi apa la câteva zile.

AJUTOR ÎN GRĂDINĂ
  • Aspirina nu este doar un medicament de prim ajutor pentru oameni, ci şi pentru grădină. Unii grădinari pisează aspirine pentru ca apoi să folosească praful obţinut ca agent de creştere a rădăcinii plantelor sau le amestecă cu apă, soluţia fiind folosită la tratamentul antifungic al solului. Atunci când folosiţi aspirină în cazul plantelor trebuie să fiţi foarte atenţi, deoarece o cantitate mare poate arde rădăcinile sau poate provoca alte daune verdeţurilor. în cazul tratării solului, dozajul normal ar trebui să fie de o jumătate de tabletă sau o aspirină întreagă la 1 litru de apă.


USCAREA COŞURILOR 
  •  Chiar şi aceia dintre noi care au trecut de mult de adolescenţă mai pot avea ocazional câte un coş. Trataţi aceste coşuri enervante cu o aspirină pisată, amestecată cu puţină apă. Pasta obţinută se aplică pe coş şi se lasă să stea câteva minute înainte de a o spăla cu apă şi săpun. Efectul va fi acela de a reduce roşeaţa şi de a diminua durerea. In cazul în care coşul persistă, repetaţi procedura de mai multe ori, până când va dispărea complet.

SCOATEREA PETELOR DE OUĂ DE PE HAINE
  • V-aţi pătat cu ou crud pe haine în timp ce găteaţi? Mai întâi încercaţi să curăţaţi cât puteţi de bine, apoi spălaţi cu un burete înmuiat în apă călduţă ceea ce a mai rămas. Nu folosiţi apă fierbinte, deoarece aceasta va întări oul în material. Dacă metoda prezentată mai sus nu va curăţa complet pata, amestecaţi apă cu drojdie de vin şi adăugaţi o aspirină pisată, întindeţi pasta obţinută pe pată şi lăsaţi-o să acţioneze 30 de minute. Clătiţi bine cu apă călduţă şi, cu puţin noroc, pata de ou va dispărea.


ŞTIAŢI?
Scoarţa de salcie este bogată în salicină - un analgezic şi antitermic natural. In anul 300 Î.Cr., Hipocrate folosea acest remediu contra migrenelor şi durerii, şi mulţi alţi vindecători, precum băştinaşii americani, foloseau plante ce conţineau salicină pentru a trata simptomele de răceală şi gripă. Abia în 1899, un chimist al companiei germane Bayer, Fejix Hoffmann, a obţinut un compus derivat, acidul acetilsalicilic, cunoscut sub numele de aspirină.

    Un comentariu: