joi, 9 iunie 2011

Amoniacul


CURĂŢAREA CUPTORULUI 
  • Iată un mod practic şi care nu necesită efort pentru a curăţa cuptorul electric. Mai întâi, încălziţi cuptorul la 65 °C şi apoi opriţi-1. Puneţi un castronel cu 1/2 cană de amoniac pe grătarul de sus al cuptorului şi o farfurie mare cu apă fierbinte pe grătarul de jos. închideţi uşa cuptorului şi lăsaţi-1 aşa peste noapte. In dimineaţa următoare scoateţi castronul şi farfuria şi lăsaţi un timp cuptorul deschis pentru a se aerisi. Curăţaţi-1 apoi cu o soluţie obţinută din amoniacul folosit şi câteva picături de detergent lichid de vase, diluate într-un litru de apă caldă — chiar şi cele mai vechi şi arse pete de grăsime ar trebui să se cureţe uşor.


AVERTISMENT: Nu folosiţi această metodă de curăţare în cazul cuptorului cu gaz decât dacă flacăra de veghe este oprită şi robinetul de gaz este închis.
ATENŢIE: Nu amestecaţi amoniacul cu înălbitor sau cu orice alt produs ce conţine clor. Combinarea lor produce vapori toxici, care pot fi letali. Lucraţi în spaţii bine ventilate şi nu inhalaţi vaporii. Purtaţi mănuşi de cauciuc şi evitaţi contactul amoniacului cu pielea sau ochii. Niciodată nu lăsaţi amoniacul la îndemâna copiilor.
CURĂŢAREA GRĂTARELOR DIN CUPTOR
  • Pentru a curăţa murdăria de pe grătarele cuptorului, scoateţi-le şi aşezaţi-le pe un prosop vechi într-o cuvă mare pentru spălat. Puteţi folosi şi cada de baie, deşi apoi va fi nevoie să o curăţaţi bine. Umpleţi cuva sau cada cu apă caldă şi adăugaţi 1/2 cană de amoniac. Lăsaţi grătarele la înmuiat cel puţin 15 minute, apoi scoa­teţi-le, clătiţi-le şi ştergeţi-le.


OBIECTE DE CRISTAL STRĂLUCITOARE
  • Vasele din cristal nu mai strălucesc? Puteţi să le redaţi luciul pierdut folosind o soluţie din câteva picături de amoniac diluate în 2 căni de apă, pe care o aplicaţi pe vase cu o cârpă moale sau cu o perie. Clătiţi apoi vasele cu apă curată şi ştergeţi-le cu o cârpă moale şi uscată.


ALUNGAREA FLUTURILOR DIN BUCĂTĂRIE
  •  Aceste insecte enervante din bucătărie apar din senin! Trimiteţi-le înapoi de unde au venit, spălând sertarele, rafturile din cămară sau bufetul cu o soluţie formată din 1/2 cană de amoniac diluată într-un litru de apă. Lăsaţi sertarele şi dulapurile deschise pentru a se usca.
ELIMINAREA MIROSULUI DE VOPSEA                                                                                      Interiorul unei case proaspăt zugrăvite arată minunat, dar mirosul de vopsea care persistă, fapt obişnuit în asemenea cazuri, vă face să vă urcaţi pe pereţi! Pentru ca mirosul să dispară, aşezaţi câteva vase mici cu amoniac în fiecare cameră în care s-a zugrăvit. Dacă mirosul persistă după câteva zile, umpleţi din nou vasele. Puteţi folosi la fel de bine oţet sau câteva felii de ceapă.

CURĂŢAREA UŞIŢELOR SOBEI 
  • Vă închipuiţi că aţi avea nevoie de o lampă de sudură pentru a îndepărta funinginea de pe uşile şemineului? înainte de a vă lua lumea în cap, încercaţi următoarea soluţie: o lingură de amoniac şi 2 linguri de oţet diluate într-un litru de apă caldă. Soluţia obţinută se pune într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizaţi soluţia, lăsaţi-o să acţioneze câteva secunde, apoi ştergeţi-o cu o cârpă absorbantă. Dacă este necesar, repetaţi operaţiunea — merită efortul.


CURĂŢAREA BIJUTERIILOR DIN AUR Şl ARGINT
  • Puteţi reda strălucirea obiectelor din aur sau argint, dacă le lăsaţi 10 minute la înmuiat într-o soluţie obţinută din 1/2 cană de amoniac amestecată cu o cană de apă caldă. Ştergeţi bijuteriile cu o cârpă moale şi lăsaţi-le să se usuce.


AVERTISMENT: Nu folosiţi această soluţie pentru curăţarea bijuteriilor cu perle, deoarece sideful (suprafaţa delicată şi lucioasă) poate căpăta un aspect mat.
REDAŢI LUCIUL OBIECTELOR DIN ALAMA Şl ARGINT 
  •  Puteţi reda strălucirea obiectelor mătuite din argint sau alamă lăcuită prin frecarea lor uşoară cu o perie moale înmuiată în puţin amoniac. Ştergeţi urmele de lichid cu o cârpă moale - sau preferabil cu piele de căprioară — pentru a proteja suprafaţa metalică.


ÎNDEPĂRTAREA DEPUNERILOR DE SĂPUN Şl GRĂSIME 
  • Pentru a scăpa de acele depuneri urâte de săpun şi grăsime din chiuveta de porţelan sau de pe cada de baie smălţuită, frecaţi suprafeţele respective cu o soluţie obţinută dintr-o lingură de amoniac şi 4 litri de apă fierbinte. După ce aţi terminat, clătiţi temeinic.


RECONDIŢIONAREA PANTOFILOR ALBI
  • Pentru a curăţa pantofii albi de sport care au căpătat un aspect învechit, frecaţi-i cu o cârpă înmuiată într-o soluţie de amoniac diluat - jumătate de cantitate amoniac şi jumătate apă.
SCOATEREA PETELOR DE PE HAINE 
  •  Amoniacul este nemaipomenit de util pentru curăţarea hainelor. Iată câteva moduri în care îl puteţi folosi pentru scoaterea diverselor pete. Asiguraţi-vă că diluaţi amoniacul cu cel puţin 50% apă înainte de a-1 aplica pe mătase, lână sau elastan.


  1.   Scoaterea petelor de transpiraţie, sânge sau urină de pe haine se poate face prin tamponarea suprafeţei cu o soluţie de amoniac diluată, înainte de a le spăla.
  2. Scoaterea majorităţii petelor neuleioase se face folosind un amestec format din părţi egale de amoniac, apă şi detergent lichid de vase. Puneţi soluţia obţinută într-o sticlă cu pulverizator, agitaţi-o bine, iar apoi pulverizaţi-o direct pe pată. Lăsaţi-o să acţioneze 2-3 minute înainte de a clăti.
  3. Pentru îndepărtarea urmelor de creion de pe haine folosiţi câteva picături de amoniac nediluat, după care clătiţi. Dacă această metodă nu dă rezultate, puneţi puţin detergent direct pe pată, frecaţi şi apoi clătiţi.
  4. Puteţi îndepărta chiar petele de vopsea mai vechi de pe haine prin înmuierea repetată într-o soluţie formată din cantităţi egale de amoniac şi terebentină, apoi spălaţi-le la maşină.



CURĂŢAREA COVOARELOR Şl A TAPIŢERIEI 
  • Pentru a scoate petele de pe covoare şi tapiţerie, frecaţi-le cu un burete înmuiat într-o soluţie preparată dintr-o cană de amoniac diluată în 2 litri de apă caldă. Lăsaţi să se usuce complet, iar dacă este nevoie, repetaţi operaţiunea.


SPĂLAREA FERESTRELOR 
  •  Ferestrele murdare şi pătate pot da un aspect neîngrijit oricărei case. Este foarte uşor să îndepărtaţi mizeria, urmele de degete, funinginea şi praful care acoperă ferestrele. Pur şi simplu ştergeţi-le cu o cârpă moale înmuiată într-o soluţie preparată dintr-o cană de amoniac şi 3 căni de apă. Ferestrele vor fi nu numai uimitor de curate, ci şi foarte strălucitoare.



CURĂŢAREA FAIANŢEI DIN BAIE 
  • Pentru ca faianţa din baie să ucească din nou, îndepărtând chiar şi de mucegai, frecaţi suprafaţa cu un înmuiat într-o soluţie obţinută din cană de amoniac la 4 litri de apă.


ÎNDEPĂRTAREA STRATULUI VECHI DE CEARĂ DE PE PARCHET


  • Ceara cu care a fost lustruit parchetul se îngălbeneşte odată cu trecerea timpului. Pentru a îndepărta straturile vechi de ceară şi pentru a înviora podeaua, spălaţi-o cu un amestec preparat dintr-o cană de amoniac diluată în 2 litri de apă. Lăsaţi soluţia să acţioneze 3-5 minute, iar apoi frecaţi cu un burete abraziv din nailon sau material plastic pentru a îndepărta ceara veche. Resturile se îndepărtează cu o cârpă sau cu un burete curat, iar în final se clăteşte temeinic podeaua.


ÎNGRĂŞĂMÂNT PENTRU PLANTE


  • Oferiţi un tratament special plantelor cu flori şi legumelor din grădină care iubesc mediu! alcalin - cum ar fi clematitele, liliacul, hortensiile şi castraveţii. Preparaţi o soluţie din 1/4 cană de amoniac diluată în 4 litri de apă, cu care stropiţi apoi plantele. Acestea vor „aprecia" nivelul ridicat de azot.


STOP MÂNCĂRIMILOR CAUZATE DE ÎNŢEPĂTURILE ŢÂNŢARILOR 
  • Dacă aţi uitat să puneţi în priză aparatul antiţânţari, iar aceştia v-au „atacat" deja, puteţi calma mâncărimile aplicând un strop de amoniac direct pe înţepătură. Nu procedaţi astfel cu o înţepătură pe care aţi scărpinat-o deja; senzaţia de mâncărime va fi înlocuită cu una de usturime.


PREVENIŢI RĂSCOLIREA GUNOIULUI DE CĂTRE ANIMALELE FĂRĂ STĂPÂN 


  • Puţine sunt situaţiile la fel de înspăimântătoare precum momentul în care ieşiţi să duceţi gunoiul noaptea şi o pisică maidaneză sare din tomberon. Pentru a alunga aceşti vagabonzi, precum şi alţi „gunoieri", pulverizaţi exteriorul tomberonului şi capacul acestuia cu o soluţie de amoniac de concentraţie 50% sau stropiţi sacii menajeri cu aceasta.


SCOATEREA PETELOR DE PE CIMENT 


  • Dacă v-aţi săturat de petele decolorate de pe suprafeţele cimentate din jurul casei, frecaţi zona cu o soluţie obţinută dintr-o cană de amoniac diluată în 4 litri de apă. După ce aţi terminat, spălaţi-le cu furtunul.


LUPTA ÎMPOTRIVA MUCEGAIULUI 


  • Amoniacul şi înălbitorii sunt arme la fel de eficiente împotriva mucegaiului şi a igrasiei. Oricum, fiecare este folosit pentru cazuri specifice şi sub nici o formă aceste două substanţe nu trebuie combinate vreodată. Apelaţi la amoniac pentru următoarele cazuri, dar asiguraţi-vă că zona în care-1 folosiţi este bine aerisită şi nu uitaţi să folosiţi mănuşi de cauciuc.




  1.  Curăţaţi mucegaiul format pe mobila de lemn nefinisată din curte, ca şi pe mesele de picnic cu un amestec format din o cană amoniac, 1/2 cană oţet, 1/4 cană bicarbonat de sodiu şi 4 litri de apă. Clătiţi foarte bine şi ştergeţi cu un prosop vechi pentru a absorbi excesul de umezeală.
  2.  Pentru îndepărtarea mucegaiului de pe suprafeţele exterioare vopsite folosiţi aceeaşi soluţie.
  3.  Pentru a scoate petele de mucegai de pe mobila din răchită, spălaţi-o cu o soluţie preparată din 2 linguri de amoniac diluate în 4 litri de apă. Folosiţi o periuţă de dinţi veche pentru a curăţa locurile greu accesibile. Clătiţi bine şi lăsaţi mobila să se usuce la aer.



Ştiaţi
  • In timpul Evului Mediu,în nordul Europei, amoniacul se prepara prin fierberea unor aşchii din coarne de cerb. Mai târziu, era cunoscut sub denumirea de „alcool din coarne de cerb". înainte de declanşarea Primului Război Mondial, era fabricat in principal prin distilarea uscată a legumelor şi produselor animaliere cu conţinut mare de azot.Astăzi, amoniacul se produce cu preponderentă prin sinteză, folosind procedeul Harber, în care hidrogenul şi azotul sunt combinate la presiune extrem de mare şi temperatură medie. Tehnica a fost dezvoltată de Fritz Harber şi Cari Boschîn 1909 şi a fost folosită pe scară largă pentru prima oară de către germani, în timpul Primului Război Mondial, în principal pentru producţia de muniţie.
  • Amoniacul este un gaz incolor cu miros înţepător. Este totuşi uşor solubil în apă, iar produsele lichide pe bază de amoniac comercializate în prezent conţin gazul dizolvat în apă. Amoniacul este unul dintre cele mai vechi produse de curăţare care este în uz şi în zilele noastre. A fost cunoscut încă din vremea Egiptului antic. De fapt, cuvântul amoniac derivă din numele zeului egiptean Amon, în al cărui templu aflat pe teritoriul de azi al Libiei se crede că s-a produs o formă primară de amoniac, o sare de amoniu obţinută în urma arderii excrementelor de cămilă.

    10 comentarii:

    1. cu ajutorul sau poate fi scos mirosul de urina dintr o incapere in care a stat un varstnic?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. da se poate folosi dar recomandat este Domestos care prin clor distruge toate bacteriile care genereaza mirosurile neplacute .

        Ștergere
      2. da se poate folosi dar recomandat este Domestos care prin clor distruge toate bacteriile care genereaza mirosurile neplacute .

        Ștergere
    2. E vorba de amoniac lichid ,nu de bucătărie ,acela e praf și se găsește la oricare magazin.Amoniacul lichid nu se găsește în România!

      RăspundețiȘtergere
    3. Il gasiti in magazinele cu produse italienesti.

      RăspundețiȘtergere
    4. il gasiti pe site-ul Market Saponella produse Italia si 1 litru costa in jur de 4 lei .

      RăspundețiȘtergere
    5. Un articol foarte interesant chiar aveam nevoie de el pentru pete vechi.Multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    6. Buna seara! Oare pot il pot folosi pentru a curata lavabila veche inainte sa zugravesc din nou? As crea sa spal peretii cuo solutie de amoniac, apa si putin detergent de vase? E ok?

      RăspundețiȘtergere