duminică, 12 iunie 2011

Bandă adezivă cu suport textil

TIVIREA TEMPORARA A PANTALONILOR
  • Aţi găsit o pereche de blugi grozavi, dar vă sunt mult prea lungi? Oricum vor intra Ia apă, aşa că, până una-alta, n-are rost să-i tiviţi. Mai ales că blugii, fiind confecţionaţi dintr-un material gros, sunt dificil de cusut de mână. Improvizaţi un tiv lipind cu bandă adezivă surplusul de material, pe interiorul pantalonilor. Ar trebui să reziste la câteva spălări. 

CURĂŢAREA SCAMELOR DE PE HAINE

  • Sunteţi gata să ieşiţi în oraş şi dintr-odată observaţi pe costum nişte fire de păr lăsate de căţel. înfăşuraţi-vă palma cu bandă adezivă — partea lipicioasă fiind spre exterior - şi plimbaţi-o pe suprafaţă cu o mişcare circulară. Nu apăsaţi: textura hainelor ar putea fi afectată. 

IMPROVIZAREA UNUI BANDAJ

  • Dacă v-aţi zgâriat destul de rău şi sângeraţi, iată un mod de a proteja zona până când o veţi pansa aşa cum trebuie. Pliaţi câteva şerveţele sau prosoape de hârtie, acoperiţi rana şi prindeţi cu bandă adezivă, într-adevăr, nu este foarte estetic, dar aţi obţinut pentru moment protecţia dorită. 

RESIGILAREA PUNGILOR DE CHIPSURI

  • V-aţi săturat de chipsurile umezite? Pentru a păstra intact conţinutul unei pungi de chipsuri desfăcute mai de mult, îndoiţi marginea superioară şi închideţi punga la loc folosind o bucată de bandă adezivă. 

REFACEREA UNUI PORTOFEL VECHI



  • Portofelele mai vechi îşi pierd din rezistenţă, rămânând, altfel, foarte utile. Portofelul poate fi învelit în bandă adezivă cu suport textil. întărind şi zonele de îmbi­nare, va fi la fel de bun ca unul nou. 
REPARAREA UNEI GĂURI ÎN PERDEA                                                                                                                                                                                   


  • Puteţi repara perdeaua de duş sfâşiată în dreptul unui inel utilizând bandă adezivă. După ce perdeaua s-a uscat, tăiaţi o fâşie de bandă şi lipiţi-o, îndoită, peste mar­ginea de sus. Faceţi o despicătură în bandă cu un cutter şi împingeţi inelul la loc, prin ea.


O CHEIE SECRETĂ PENTRU MAŞINĂ
  • Dacă aţi rătăcit cheia de la maşină, nu veţi rămâne pe-afară dacă veţi lipi o cheie secretă de şasiu, cu ajutorul unei bucăţi de bandă adezivă. 

PRINDEREA MUŞTELOR

  • Tocmai aţi ajuns la o cabană rustică pe malul unui lac şi vreţi să vă bucu­raţi de vacanţă. Totul ar fi perfect, dacă nu ar exista toate insectele acelea sâcâitoare. Luaţi rola de bandă adezivă şi tăiaţi fâşii lungi de 30 cm. Atârnaţi-le de nişte căpriori, pe post de „hârtie de muşte". în curând veţi scăpa de necaz şi veţi putea înlătura banda. 



REPARAREA FURTUNULUI DE ASPIRATOR

  • Furtunul aspirato­rului s-a crăpat şi nu mai e atât de eficient? Puteţi repara tubul înfaşurându-1 cu bandă adezivă. Acum, aspiratorul va rezista până când va ceda motorul.


SUSPENDAREA BECULEŢELOR ÎN BRADUL DE CRĂCIUN
  • Beculeţele festive sunt de efect la vremea sărbătorilor de iarnă, dar o adevărată pacoste când trebuie să le strângeţi. Dacă le veţi prinde cu bandă adezivă, veţi constata că demontarea va deveni mult mai uşoară. Tăiaţi fâşii subţiri de bandă şi stabiliţi un interval la care să fixaţi cablul electric de crengi.


AŞEZAŢI LA LOC FOTOGRAFIA ÎNRĂMATĂ
  • Multor oameni le place să-şi expună fotografiile de familie în rame „tip şevalet", pe poliţe şi măsuţe de prin toată casa. Dar uneori picioruşul pliabil care menţine rama verticală se poate rupe. Nu disperaţi: puteţi reataşa piciorul rupt de spatele ramei folosind bandă adezivă cu suport textil.


COSTUME DE BAL MASCAT
  •  Copilul doreşte să se costumeze în Omul de tinichea, sau poate într-un robot? Iată două idei care vor fi foarte uşor de materializat cu ajutorul benzii adezive. Confecţionaţi un costum de bază din pungi de hârtie pergament, deschişjn^pate, astfel încât copilul să se poată îmbrăca uşor. Acoperiţj-1 cu fâşii de banda adezivă. Pentru picioare, lipiţi bandă pe o pereche de pantaloni vechi, pentru ca Roboţelul sau micul Om de tinichea să se dezbrace uşor, în cazul în care va merge la toaletă. Banda adezivă (ca şi banda izolatoare) este disponibilă, în prezent, în foarte multe culori, aşa că puteţi lăsa frâu liber imaginaţiei.


REALIZAREA UNEI SĂBII DE JUCĂRIE
  • Pentru micii „luptători medievali" puteţi confecţiona săbii de jucărie, iar primul pas este să le schiţaţi pe o coală de carton. Dacă nu aveţi carton gros, folosiţi două bucăţi suprapuse de carton subţire. Asiguraţi-vă că mânerul va fi potrivit pentru mâna copilului, astfel încât să'l apuce confortabil, chiar şi atunci când se va îngroşa din pricina straturilor de bandă adezivă aplicate, înfăşuraţi întreaga lamă în bandă de culoare argintie, iar pentru mâner folosiţi bandă neagră.


INELE Şl BRĂŢĂRI PENTRU FETIŢE
  • Faceţi inele tăind fâşii de bandă adezivă late de 1 cm, pe care apoi le veţi plia în două pe lungime, cu părţile lipicioase în interior. Continuaţi să aplicaţi fâşii una peste alta, până când inelul este suficient de gros. Puteţi ajusta măsura cu o foarfecă, iar capetele pot fi prinse tot cu bandă adezivă. Pentru a obţine o piatră „preţioasă" pentru inel, acoperiţi un obiect mic, de exemplu o pietricică, şi ataşaţi-l pe inel. Confecţionaţi o brăţară înfăşurând în bandă adezivă un tipar rigid din hârtie.
CONFECŢIONAREA MARIONETELOR
  • Banda adezivă este de mare ajutor în confecţionarea marionetelor. Folosito pungă de hârtie pentru corpul păpuşii. Acoperiţi punga cu straturi suprapuse de bandă adezivă cu suport textil. Faceţi găuri pentru mâini, prin care să vă introduceţi degetele. Capul marionetei poate fi realizat dintr-o minge umplută cu vatcfsi învelită în bandă adezivă. Fixaţi ochii şi gura - din nasturi sau mărgele - procedând în acelaşi fel.
REPARAREA PROVIZORIE A UNUI FURTUN AUTO 
  • Până când veţi ajunge la service, folosiţi o bucată de bandă adezivă pentru a face o reparaţie temporară a furtunului de alimentare cu apă de la maşină. Insă nu aşteptaţi prea mult, pentru că banda nu rezistă la temperaturi de peste 93 °C. De asemenea, nu o utilizaţi pentru a repara furtunurile prin care circulă combustibil, deoarece benzina dizolvă adezivul.


ŞINDRILĂ IMPROVIZATĂ PENTRU ACOPERIŞ 
  • O placă de şindrilă deteriorată se poate înlocui temporar învelind o bucată de placaj de 6 mm grosime, tăiata la aceleaşi dimensiuni, în bandă adezivă. Introduceţi placa improvizată în spaţiul gol. în acest mod, gaura va fi acoperită şi veţi observa că, până în momentul în care veţi repara temeinic acoperişul, apa nu va pătrunde în interior chiar dacă va ploua.

ACOPERIREA UNEI GĂURI ÎN IZOLAŢIE 
  • O furtună v-a afectat izolaţia din vinii a casei? O ramură ruptă x dintr-un arbore, purtată de vânt, grindina sau o minge rătăcită pot produce stricăciuni. Peticiţi izolaţia cu fâşii de bandă adezivă. Alegeţi bandă de culoare asemănătoare şi lipiţi-o pe suprafaţa respec­tivă, când e uscată. Neteziţi cu un făcăleţ; apoi, dacă este nevoie, vopsiţi acea porţiune. Peticul pus ar trebui să reziste câteva luni.


LIPIREA UNUI GEAM SPART 
  • Până când veţi apuca să schimbaţi geamul spart, lipiţi bandă adezivă pe geam, în cruce, pentru a menţine bucăţile laolaltă. Astfel, nici un ciob nu va cădea, eliminând riscul unei răniri.

REFACEREA GĂLEŢII DE GUNOI
  • Găleţile de gunoi din plastic se crapă sau plesnesc frecvent. Nu trebuie să aruncaţi şi găleata odată cu gunoiul. Reparaţi fisura cu bandă adezivă cu suport textil. Lipiţi bucăţi de bandă atât pe interior, cât şi pe exterior, pentru o rezistenţă sporită.

REFACEŢI RAPID COLACUL DE WC 
  • Tocmai daţi o petrecere şi cineva vă bate pe umăr şi vă anunţă discret că exact acum colacul de WC s-a crăpat. Nu trebuie să alergaţi imediat la magazinul cu articole casnice. Luaţi rola de bandă şi lipiţi fisura cu grijă şi cât mai curat. Invitaţii vă vor mulţumi.

PETICIREA UNEI PLASE DE ŢÂNŢARI 
  • Insectele au descoperit gaura aceea minusculă din plasa de ţânţari sau din cadrul protector de la geam sau de la uşă? Blocaţi-Ie intrarea cu bandă adezivă.

ÎNLOCUIREA PARŢIALĂ A ÎMPLETITURII MOBILIERULUI DE GRĂDINĂ
  • Când vara bate la uşă şi faceţi o incursiune în | magazie pentru a scoate mobilierul de grădină, veţi descoperi, poate, că împletitura scaunului preferat e deteriorată. Nu trebuie să-J aruncaţi la gunoi! Banda adezivă reprezintă un foarte bun înlocuitor pentru împletitura scaunelor. Tăiaţi fâşii de două ori mai lungi decât este necesar. Pentru a dubla banda, lipiţi fetelea
STRÂNGEREA APĂRĂTORILOR 
  • Jucătorii de hochei folosesc bandă adezivă pentru a-şi prinde apărătorile cât mai strâns. După ce v-aţi echipat complet, punându-vă inclusiv şosetele, despicaţi banda, astfel încât să aibă o lăţime cât mai potrivită -în cazul copiilor, s-ar putea să fie nevoie de fâşii mai înguste - şi începeţi să le înfăşuraţi de jur împrejurul apărătorilor, pentru a le fixa cât mai strâns pe picior.

ÎNTREŢINEREA CROSEI DE HOCHEI 
  • Crosele de hochei se uzează rapid. Puteţi să le prelungiţi viaţa prin învelirea părţii inferioare în bandă adezivă. Ulterior, o puteţi înlocui ori de câte ori e necesar.

PENTRU ÎNCĂLŢĂMINTEA DE SKATEBOARD 
  • Puştii care fac tot felul de minunăţii pe skateboard constată că pantofii lor de sport se distrug rapid din pricina săriturilor, ce implică alunecarea piciorului de-a lungul plăcii. Protejaţi tălpile copiilor şi prelun­giţi viaţa încălţămintei prin lipirea a două straturi de bandă pe suprafeţele care vipn contact cu placa.


RECONDIŢIONAREA MĂNUŞILOR DE SCHI 
  • Dacă mănuşile de schi s-au deteriorat, banda adezivă e soluţia perfectă pentru a le repara, deoarece este impermeabilă, incredibil de adezivă, puternică şi poate fi tăiată în fâşii oricât de subţiri. Aplicaţi bandă de-a lungul sau împrejurul degetelor.

CORT 
  • Desfaceţi cortul în locul unde urmează să campaţi, şi - vai! - observaţi o mică ruptură. Nu reprezintă o problemă dacă aveţi cu voi bandă adezivă. Acoperiţi gaura cu un petic; pentru o protecţie suplimentară, peticiţi şi pe interior. Lipiţi cu bandă. Insectele şi ploaia vor rămâne acolo unde le este iocul.

IZOLAŢIE SUPLIMENTARĂ PENTRU CIZME 
  • Puteţi face în aşa fel încât cizmele să devină un pic mai călduroase lipindu-le pe tălpi, la interior, fâşii de bandă adezivă, cu partea argintie în sus.

REPARAREA PANTALONILOR DE SCHI 
  • Când pantalonii de schi s-au rupt şi vântul trece prin stratul exterior de nailon, nu daţi banii imediat pe o nouă pereche, dacă aveţi la voi o rolă de bandă adezivă. Lipiţi o bucată pe interior, cu partea lipi­cioasă spre în afară, şi presaţi marginile rupturii, cât mai aproape una de alta. Reparaţia va fi invizibilă.

EVITAREA UNEI SCUFUNDĂRI A BĂRCII 
  •  Dacă navigaţi pe un râu şi aţi descoperit o mică gaură în canoe, veţi fi salvat dacă în trusa de prim ajutor aţi pus şi o rolă de bandă adezivă. Scoateţi barca din apă, uscaţi suprafaţa din jurul spărturii şi lipiţi banda pe exteriorul carenei. Acum sunteţi gata să vă continuaţi excursia pe apă.
ÎNCĂLŢĂMINTE IMPERMEABILĂ
  • Aveţi nevoie de o pereche de pantofi impermeabili pentru mers la pescuit, unde trebuie să împingeţi barca în apă, sau pentru grădinărit? Acoperiţi o pereche veche de tenişi cu bandă adezivă, suprapunând marginile fie­cărui strat. Pe măsură ce rotunjiţi colţurile, crestaţi marginile în formă de V, astfel încât să puteţi trece uşor banda peste colţuri.

PETIC PENTRU PISCINĂ
  • Banda adezivă poate fi folosită pentru repararea unei găuri în piscina gonfiabilă, atât de bine încât lipitura va rezista cel puţin o vară. Asiguraţi-vă că aţi acoperit perfect şi complet zona deteriorată.

PROTECŢIE CONTRA CĂPUŞELOR
  • Când hoinăriţi prin fâneţe sau vă aflaţi în drum spre locul preferat de pescuit ori doar lucraţi în grădină, protejaţi-vă gleznele de căpuşe. Prindeţi strâns manşeta pantalo­nilor cu bandă adezivă. Această metodă este foarte bună şi pentru fixarea pantalonilor pe gambe atunci când mergeţi pe bicicletă.

FRÂNGHIE PENTRU ÎNTINS RUFELE • 
  • Fie că vă aflaţi într-o excursie în natură sau în curtea din spatele casei, atunci când aveţi nevoie să întindeţi rufele proaspăt spălate şi aţi rămas fără sfoară, folosiţi o fâşie de bandă adezivă. Răsuciţi o bucată lungă de bandă şi legaţi-o între doi copaci. Poate fi folosită, de asemenea, drept coardă pentru sărit sau sfoară pentru legat obiecte. O puteţi utiliza chiar şi pentru a trage un minicart.



PROTEJAREA FURTUNULUI DE GAZ AL BUTELIEI

  • Dintr-un motiv sau altul, şoarecilor şi şobolanilor le place să roadă cauciuc, iar una dintre „victime" poate fi furtunul de cauciuc al buteliei cu gaz portabile. Pentru a proteja furtunul, înfaşuraţi-l cu bandă adezivă.


IMPROVIZAREA UNUI ŞIRET 

  • Când vă distraţi jucând baschet pe aleea din faţa casei şi vi s-a rupt un şiret, cereţi o mică pauză cât să luaţi rola de bandă din garaj. Tăiaţi o bucată de lungimea necesară; îndoiţi fâşia pe lungime, cu partea ade­zivă spre interior. Petreceţi noul şiret prin găurile pantofului de sport, legaţi-l şi sunteţi gata de a sări din nou la coş.

    3 comentarii:

    1. Lucruri interesante!Merci pentru sfaturi!

      RăspundețiȘtergere
    2. Si noi o folosim cand ne jucam cu copiii. Am facut un scut si o sabie .Daca vrei poti sa le vezi www.copiicreativi.com

      RăspundețiȘtergere